1020 poze   5961 vizite
Albume
0 - CONTACT   0 - De Vanzare   In vizita la crescatori din Oradea   In vizita la Stanciu Adrian Pitesti01 - Noul adapost iepuriEXPOZITII   Expo MEHEDINTI 2017   Expo MEHEDINTI 2018   EXPOZIȚIA EUROPEANĂ - HERNING 2018   Expozitia Nationala Caransebes 2016Neozeelandez alb   Neozeelandez alb F 1      Cuib 30-12-2015   Neozeelandez alb F 2   Neozeelandez alb F 3   Neozeelandez alb F 4      Cuib RO 21   Neozeelandez alb F 5      Cuib RO 15   Neozeelandez alb M 1   Neozeelandez alb M 2   Neozeelandez alb M 3Urias German   Urias German Alb      Urias German Alb F 1      Urias German Alb F 2         Cuib 15-10-2015      Urias German Alb F 3      Urias German Alb F 4      Urias German Alb F 5         Cuib 21-01-2017      Urias German Alb M 1      Urias German Alb M 2   Urias German Gri      Urias German Gri F 1         Cuib 15-01-2016      Urias German Gri F 2      Urias German Gri F 3      Urias German Gri F 4      Urias German Gri M 1      Urias German Gri M 2Y - O ALTA PASIUNE   Cochinchina urias galben      Cochinchina urias galben - matca 2017      Cocos Cochinchina urias galben din 2015   Plymouth rock barat 2018   Pui 2018   Sussex 2018Z - Arhiva   Californian      Californian F 1      Californian F 2      Californian F 3      Californian M   La gramada 2016   Pt EXPO 2017 Cochinchina urias galben   Sebright Argintiu   Tineret pentru 2016      Femela 1 UGG 15-12-2015      Femela 2 UGG 21-09-2015      Femela 3 UGG 21-09-2015      Mascul 1 UGG 15-12-2015      Mascul 2 UGG 12-11-2015      Mascul 3 UGG 12-11-2015Z - INFORMATI UTILE   Bataturile la iepuri   Boli si tratamente la iepuri   Cresterea iepurilor - Rase   Determinarea varstei la iepuri   Friptura de iepure la cuptor   Intarcarea puilor de iepuri   Monta la iepuri   Selectia la iepuri

membru din 12 ianuarie 2015

Urias German

STANDARDUL RASEI URIAS GERMAN

Iepurii din rasa uriasul gri german au ca strămoşi uriaşii belgieni, rasă care s-a format potrivit unor specialişti în domeniu prin anul 1885, în Belgia. Ulterior uriaşul belgian a fost introdus în Germania, iar crescătorii germani au încrucişat iepurii belgieni cu rasele locale din Germania şi au obţinut o nouă rasă "Uriaşul gri german" care treptat a devenit una din cele mai populare rase din lume şi cea mai grea rasă de iepuri.

Greutatea normală a uriaşului german este de 7 kg. Greutatea minimă este de 5,5 kg. Greutatea maximă este teoretic nelimitată. Sunt indivizi care depăşesc 10-11 kg, însă aceştia sunt mai rar întâlniţi.

Forma corpului - Lungimea corpului este de aproximativ 72 cm, însă sunt şi exemplare cu lungimi mai mari, chiar de 1 metru. Corpul este mare şi alungit. Membrele posterioare sunt puternice, largi şi amplasate paralel cu corpul. Membrele anterioare trebuie sa fie puternice şi sprijinite pe un deget. Crupa este musculoasă şi bine îmbrăcată în muşchi. Coada este purtată în sus.

Părul - este foarte dens şi are o lungime de aproximativ 4 cm. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

Cap şi urechi - Capul este mare, cu frunte largă, obrajii puternici cu o suprafaţă bine dezvoltată.
Urechile sunt foarte puternice, groase, cărnoase, purtate în sus şi bine îmbrăcate în păr. Lungimea lor este de obicei aproximativ un sfert din corp. Lungimea ideală a urechilor este de 20 cm, însă sunt indivizi care au urechi lungi chiar de peste 23 cm. Lungimea minimă a urechilor este de 17 cm.
Culoarea - Uriaşul gri german poate avea diferite nuanţe de culoare. Astfel, cea mai intâlnită culoare este aguti şi gri fier. Sunt prezente şi alte culori precum galben, albastru, chinchilla, negru, însă mai rar.

Prolificitate şi întreţinere
Iepuroaicele sunt bune mame şi fată de obicei 6-8 pui. Uriaşul gri german fiind o rasă grea se recomandă să fie întreţinută pe strat de paie sau fân mai ales adulţii întrucât sunt predispuşi să facă bătături.

Grila de evaluare
Forma corpului si tipul - 20 puncte
Greutatea - 10 puncte
Parul - 20 puncte
Capul si urechile - 15 puncte
Culoarea de acoperire - 15 puncte
Culoarea de baza - 15 puncte
Sanatate si ingrijire - 5 puncte

1.Forma corpului si tipul
Tipul unui iepure urias cu postura buna, cu o constitutie puternica, bine rotunjita, lung, cu un trunchi in egala masura lat si inalt si cu o constitutie osoasa puternica. Corpul trebuie sa aiba musculatura atat in partea din fata , cat si in partea din spate la fel de lata si de bine dezvoltata. Picioarele din spate sunt puternice, paralele cu corpul in timpul miscarii. Coada este lunga si bine lipita de corp. Pozitia este inalta, ridicata de la sol, sustinuta pe picioarele din fata drept pozitionate. Burta trebuie sa aiba suficienta distanta de la sol. Corpul intins are o lungime minima de 65cm, iar la greutatea maxima aprox. 72cm si mai mult.La iepuroaice este permisa o gusa nu prea mare si corect formata.
2. Greutatea
Greutatea minima este de 5.50 kg, greutatea normala 7.00 kg, greutatea maxima 11,50 kg Evaluarea greutatii De la 5,50 kg - 7 puncte de la 6.00 kg - 8 puncte de la 6.50 kg - 9 puncte intre 7.00-11.50 kg - 10 puncte
3. Parul Parul este dens si are o lungime de aprox. 4cm. Urechile sunt bine acoperite cu par.
4. Capul si urechile
Capul este mare, cu obraji lati, puternici şi plini, cu o mandibulă bine dezvoltata si jiind in armonie cu marimea corpului. Urechile sunt foarte puternice, stau ridicate şi se potrivesc cu marimea animalului. Lungimea lor trebuie să aibă potrivit regulei, un sfert din lungimea corpului; 19¬20 cm sunt ideali,dar minim 16 cm trebuie masurat.
5. Culoarea acoperitoare
Recunoscute sunt urmatoarele culori: tonuri de gri: gri salbatic, gri inchis, gri fier, gri cul. iepurelui. La baza criteriilor pentru culoarea acoperitoare si nuante, stau caracteristicile generale. Pe langa uriasul gri sunt acceptati si iepuri de culoarea chinchilla, gri albastrui, negru, albastru si galben. Culoarea va fi evaluata dupa caracteristicile fiecarei rase. Pentru paleta de galben, culoarea este galbenul care da spre argintiu. Culoarea ochilor este la toate nuantele de gri, maro, culoarea ghearelor este inchisa.
6. Culoarea de la baza
Culoarea de la baza este pentru toate nuantele de gri albastruie pana la albastra, pentru celelalte palete de culori cum este specificat in descriere, albastru.
7. Sanatate si ingrijire
Vezi caracteristici generale.
8. Defecte usoare
Puf putin, bot ascutit, cap nu foarte bine dezvoltat, urechi subtiri si slabe, pozitie joasa, o gusa mai mare, o culoare putin stearsa, o deformare usoara a partii de sus a cozii, cateva fire albe presarate prin blana, piept deschis, laterale si coapse deschise. Culoare de baza slaba sau prea proeminenta.
URIASUL GRI GERMAN (Belgian)
-Aceasta rasa s-a format in anul 1825 in districtul Gent din provincia belgiana Flandra.
-Caracterele noi aparute au determinat pe unii crescatori,care erau dornici sa creeze noi rase,sa considere orice caracter nou aparutca fiind suficient pt a declara o noua rasa.Sub forma aceasta avem azi rasele:Urias German,Maghiar,Rusesc s.a.
-Femelele sunt apte pt reproductie la 8 luni iar masculii la 9 luni
-Greutatea medie e de 7-9 Kg dar sunt exemplare care depasesc 10 KgAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.