1020 poze   5961 vizite
Albume
0 - CONTACT   0 - De Vanzare   In vizita la crescatori din Oradea   In vizita la Stanciu Adrian Pitesti01 - Noul adapost iepuriEXPOZITII   Expo MEHEDINTI 2017   Expo MEHEDINTI 2018   EXPOZIȚIA EUROPEANĂ - HERNING 2018   Expozitia Nationala Caransebes 2016Neozeelandez alb   Neozeelandez alb F 1      Cuib 30-12-2015   Neozeelandez alb F 2   Neozeelandez alb F 3   Neozeelandez alb F 4      Cuib RO 21   Neozeelandez alb F 5      Cuib RO 15   Neozeelandez alb M 1   Neozeelandez alb M 2   Neozeelandez alb M 3Urias German   Urias German Alb      Urias German Alb F 1      Urias German Alb F 2         Cuib 15-10-2015      Urias German Alb F 3      Urias German Alb F 4      Urias German Alb F 5         Cuib 21-01-2017      Urias German Alb M 1      Urias German Alb M 2   Urias German Gri      Urias German Gri F 1         Cuib 15-01-2016      Urias German Gri F 2      Urias German Gri F 3      Urias German Gri F 4      Urias German Gri M 1      Urias German Gri M 2Y - O ALTA PASIUNE   Cochinchina urias galben      Cochinchina urias galben - matca 2017      Cocos Cochinchina urias galben din 2015   Plymouth rock barat 2018   Pui 2018   Sussex 2018Z - Arhiva   Californian      Californian F 1      Californian F 2      Californian F 3      Californian M   La gramada 2016   Pt EXPO 2017 Cochinchina urias galben   Sebright Argintiu   Tineret pentru 2016      Femela 1 UGG 15-12-2015      Femela 2 UGG 21-09-2015      Femela 3 UGG 21-09-2015      Mascul 1 UGG 15-12-2015      Mascul 2 UGG 12-11-2015      Mascul 3 UGG 12-11-2015Z - INFORMATI UTILE   Bataturile la iepuri   Boli si tratamente la iepuri   Cresterea iepurilor - Rase   Determinarea varstei la iepuri   Friptura de iepure la cuptor   Intarcarea puilor de iepuri   Monta la iepuri   Selectia la iepuri

membru din 12 ianuarie 2015

Selectia la iepuri

Selectia iepurilor se refera in deosebi la imbunatatirea efectivelor destinate reproductiei, prin alegerea exemplarelor cu insusirile cele mai valoroase.
Alegerea se face tinindu-se seama de toate caracterele: de origine, constitutie, exterior, dinamica cresterii, fecunditate, prolificitate, precocitate, calitatea blanitelor, a parului, starea de intretinere, de sanatate etc.
Selectia se aplica tot timpul, caci nu toti descendentii seamana cu parintii si insusirile de productie se deosebesc de la un exemplar la altul, atit din cauza dispozitiei caracterelor mostenite, cit si influentei mediului si conditiilor de intretinere.
Oricit de productiva ar fi o rasa de iepuri, daca iepurii respectivi sint intretinuti in conditii de mediu necorespunzatoare (umezeala, curenti de aer etc.), iar cresterea si reproductia se fac la intimplare, ei se debiliteaza, degenereaza si isi pierd insusirile initiate.
De aceea, prin selectie, crescatorul urmareste sa mentina si sa imbunatateasca caracterele productive ale iepurilor, alegind mereu exemplarele cele mai valoroase si asigurindu-le cele mai bune conditii de intretinere si ingrijire.
In lucrarile de selectie, o atentie deosebita se da masculilor, la alegerea carora trebuie sa se tina seama de calitatea descendentilor (sa semene cit mai bine cu tatal si chiar sa-l depaseasca). La femele se tine seama de calitatea produsilor obtinuti la primele doua fatari (sa fie dezvoltati conform caracterelor prevazute in standardul rasei respective).
In cresterea iepurilor se practica selectia in masa si selectia individuala. Selectia in masa se practica in toate crescatoriile obisnuite. Este o selectie fenotipica, adica in care aprecierea iepurilor se face pe baza caracterelor exterioare si a productiei, fara sa se ia in considerare baza ereditara si puterea de transmitere la descendenti.
Ea contribuie numai la potrivirea perechilor pe clase. Selectia individuala se practica numai in crescatoriile de elita si in cele producatoare de material pentru prasila (reproductie).
Este o selectie genotipica, in care aprecierea iepurilor se face atit dupa caracterele exterioare si de productie, cit si dupa insusirile ascendentilor si descendentilor.
Aceasta metoda este strins legata de potrivirea perechilor si contribuie la ameliorarea efectivelor de iepuri. Selectia individuala necesita tinerea evidentei insusirilor marfo-productive, dupa ascendenti si descendenti ale fiecarui iepure, marcarea lor si tinerea registrelor zootehnice. In general selectia iepurilor pentru carne, reproductie, blana ...Albumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 5
VasyGhinea 28 februarie 2016  
Foarte util articolul....cine vrea sa invete..poate sa inteleaga multe de aici.
Raportează
ozstef 18 februarie 2015  
Multumesc si dumneavoastra sa aveti spor in toate ...
Raportează
nelutu 18 februarie 2015  
Mult succes.
Raportează
ozstef 6 februarie 2015  
Mersi la fel ...
Raportează
jugaru 6 februarie 2015  
Succeesss
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.